• Wetenschap & Ik heb dementie

Wetenschap & Ik heb dementie

De brieven in Ik heb dementie werden verzameld door dementiedeskundigen Marcel Olde Rikkert (Radboudumc) en Ruud Dirkse.Volgens hen zijn de 50 brieven het ondubbelzinnige bewijs dat mensen met dementie nog veel meer kunnen dan we geneigd zijn te denken.

NOS januari 2018: Marcel Olde Rikkert en Anne Mei Thé over vooroordelen rond dementie >



Bij het lezen van het boek vraag je je af: Heeft deze persoon wel dementie? Olde Rikkert: Juist dat bewijst het verkeerde beeld dat we hebben van dementie en de ziekte van Alzheimer.
Volgens hem is er nog veel onbekend over de vooruitgang rondom dementie. Zo blijkt uit een recente studie (Framingham, NEJM, februari 2016) dat er in vergelijking met 1970 bij relatief hoogopgeleide Amerikanen, van vooral Europese afkomst, de laatste jaren 44% minder dementie wordt vastgesteld. Vijf andere studies bevestigen deze daling in West-Europese landen.

Minstens zo belangrijk zijn de wetenschappelijke aanwijzingen dat mensen met dementie minder snel achteruitgaan dan vroeger. Dat beeld bevestigen de briefschrijvers in het boek: mensen met dementie passen zich aan, blijven nog jaren actief en genieten van het leven. Framingham onderzoekers suggereren dat het verbeterde natuurlijke ziektebeloop te maken heeft met een betere behandeling van hart-vaatziekten en risicofactoren daarvoor. De briefschrijvers in ‘Ik heb dementie’ maken in levenden lijve aannemelijk dat het minstens zoveel te maken heeft met optimisme, aanpassingsvermogen en het blijven geven en nemen met je naasten.

Olde Rikkert: ‘Daarom bieden deze brieven, naast ontroerend mooie verhalen voor iedereen, ook belangrijk kwalitatief wetenschappelijk materiaal. De wijze lessen van deze ervaringsdeskundige briefschrijvers geven ons een unieke kans: het is tijd om onze vooroordelen rondom dementie bij te stellen en nieuwe behandelingen te onderzoeken.’

Het aantal mensen met dementie in Nederland zal in 2040 oplopen richting een half miljoen. Hulpverleners wisselen met hen vaak alleen kennis en professionele ervaringen uit, maar geen persoonlijke ervaringen en emoties.